Wat is zelfvertrouwen?
Wat is zelfvertrouwen?
Hoe denken mensen met een sterk zelfvertrouwen over zichzelf? Ga bij jezelf na wat jou bijzonder of uniek maakt. Wat is de oorsprong van je gebrek aan zelfvertrouwen en hoe belemmert dit je in het dagelijks leven?
Het is een feit dat mensen met veel zelfvertrouwen over het algemeen beter in hun vel zitten. Maar hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten en het gevoel krijgen dat je de wereld aankunt? Zelfvertrouwen zit in iedereen. Helaas gelooft of voelt niet iedereen dat ze het hebben. Door negatieve ervaringen in het verleden heeft het zelfvertrouwen deuken opgelopen en ga je negatief over jezelf denken. Dit negatieve zelfbeeld en lage eigendunk maakt je verdrietig, bang en depressief. Het belangrijkste in voor het krijgen van zelfvertrouwen is het inzicht, begrip en vooral acceptatie.
Een veel voorkomende oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen ligt in je omgeving. Ouders, familie en vrienden bepalen vaak onbewust jouw mate van zelfvertrouwen. In lijn daarmee ligt ook het vergelijken van jezelf me anderen of een specifiek ideaalbeeld. Om je zelfvertrouwen te vergroten zul je moeten begrijpen waarom je verleden niet automatisch gelijk is aan de toekomst.
Als je eenmaal weet wat (een gebrek aan) zelfvertrouwen inhoudt en hoe het ontstaat, dan is de volgende stap het krijgen van een sterk en vooral blijvend zelfvertrouwen. Je zult het initiatief moeten terugpakken en zelfkritiek en perfectionisme loslaten. Daarbij is het tijd om jezelf te waarderen, accepteren en positief te gaan denken. Dit stimuleert positief denken, een sterk zelfvertrouwen en uiteindelijk controle over je eigen leven.
Veel mensen hebben weinig zelfvertrouwen en weten niet precies wat ze kunnen doen om dit zelfvertrouwen te vergroten.
Begin met het bijhouden van een lijst met dingen die je met succes hebt afgerond. Sta stil bij deze (kleine) succesjes en geniet er ook van. Door je successen bij te houden richt je je meer op het positieve. Zogeheten ‘to do’ lijstjes hebben juist een negatieve invloed op je zelfvertrouwen.
Weet wat je kunt en waar je goed in bent. Probeer hier gebruik van te maken door jezelf in situaties te begeven waarin je deze goede eigenschappen kunt laten zien. Ben je goed in sport en organiseert jouw werkgever regelmatig een sportevenement? Doe mee! Dit draagt zeker bij aan je zelfvertrouwen en maakt de omgang met andere personen gemakkelijker.
Zwart-wit denken is een belangrijke valkuil voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Of je doet iets goed, of juist helemaal fout. Niemand is perfect of een complete mislukkeling. Ben jij een zwart-wit denker? Wees je bewust van deze denkwijze en laat het niet toe.
Het krijgen van complimenten kan je zelfrespect en -vertrouwen flink vergroten. Echter, je moet deze complimenten wel accepteren en niet zeggen “Ach, zo goed is dat ook weer niet”. Geef ook regelmatig complimenten aan anderen, dit zorgt er meetal voor dat je ook waardering terug krijgt.
Iedereen maakt fouten, niemand maakt geen fouten. Van fouten leer je, dus er is geen enkele reden om boos te worden op jezelf. Het siert je wanneer je verantwoordelijkheid voor je fout neemt en deze adequaat herstelt.
Kennis en vaardigheden vergroten je zelfvertrouwen. Investeer in je eigen ontwikkeling: volg een cursus of een opleiding, lees boeken of kijk documentaires. Onderzoek wat jou interesseert en je werkt onbewust aan je zelfvertrouwen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb